Com tenir més control davant la incertesa del moment?

Actualizado: 30 de abr de 2020

Estrenem aquest blog del departament d’orientació davant la situació de crisi originada pel COVID-19. La intenció és la de donar algunes indicacions que poden ajudar a gestionar aquesta crisi i el confinament. D’altra banda, obrim una bústia per atendre aquelles consultes que pugueu anar formulant i per plantejar temes sobre els que puguem reflexionar en futures publicacions.

En aquesta primera publicació donarem algunes pautes per encarar els propers dies. Tot i que ja portem diversos dies de quarantena, l’estat d’alarma ha intensificat les mesures a implementar per reduir el risc de contagi. Per aquest motiu, és important i necessari repassar unes instruccions generals.


En aquest cas ens fem ressò de la guia del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya per gestionar quarantenes davant malalties infeccioses.


1. Informa’t amb rigor i mesura. Utilitza fonts contrastades i oficials per consultar l’estat de la situació actual (per exemple, a través de webs com https://www.isciii.es/QueHacemos/Servicios/Biblioteca/Paginas/Gu%C3%ADa-COVID-19.-Informaci%C3%B3n-para-ciudadanos.aspx o http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/). D’altra banda, limita el temps dedicat a buscar i llegir aquesta informació. Amb una vegada al dia (durant 20 minuts) és més que suficient, donat que no hi ha una gran quantitat de dades a actualitzar-se. Aneu amb compte amb correus electrònics i textos reenviats mitjançant serveis de missatgeria instantània.


2. Dosifica la informació que donis a altres persones, especialment a infants i adolescents. Separa (les teves) opinions de les dades objectives. Dona la informació estrictament necessària, emfasitzant els aspectes positius. Per exemple, destacant la quantitat de persones que es guareixen més que el número de nous contagis o de defuncions. D’altra banda, tingues present que si veieu programes de televisió que tracten aquesta qüestió, els vostres fills i filles poden estar rebent més informació de la que poden comprendre i gestionar. Com més sensació de control i calma transmeteu, més tranquil·les estaran les persones més vulnerables del vostre voltant.


3. Organitza el teu temps i el dels teus fills sense obcecar-t’hi. És important que cadascú tingui un temps d’oci i treball individual i autònom. No és necessari programar-ho tot; es poden deixar estones lliures. Després, dediqueu un temps per fer activitats conjuntament. Manteniu horaris i rutines, com l’hora de llevar-se, la cura i higiene personal, els àpats... I reserveu dies per fer activitats especials, que puguin requerir una preparació uns dies abans. Un pícnic, un àpat temàtic, una sessió de teatre casolà...


4. Fomenta el contacte social a distància. Parleu regularment amb la vostra gent, familiars i amistats. Aprofiteu les noves tecnologies i utilitzeu programes i apps que us permetin fer videoconferències. Fomenteu que els vostres fills i filles parlin amb els seus avis i àvies, oncles i tietes, cosins i cosines, companys i amigues de classe, o el professorat. Els balcons s’han convertit en nous espais per fomentar la comunitat; adheriu-vos a iniciatives veïnals i socials, com sortir a aplaudir o exposar activitats plàstiques, com cartells.


Podeu ampliar aquesta informació a través d’aquest enllaç, o aquest altre (en CATALÀ i en CASTELLÀ).


Tingues present que ets un mirall i un model de referència per la gent que t’envolta, especialment aquella en situació de major vulnerabilitat. És important erigir-se en un pilar que els doni sensació d’estabilitat. Això no vol dir fer veure que no passa res o dissimular, sinó (de)mostrar que pots fer-te càrrec de la situació.


En altres publicacions anirem donant algunes recomanacions i eines per ajudar-te a aconseguir-ho.38 vistas0 comentarios
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Col·legi Virgen del Carmen

C/Sant Ramon 11, 933862058

Santa Coloma de Gramenet

Codi centre 08027754

Segueix-nos a les xarxes socials

descarga.png