• Colegio Virgen del Carmen

Com puc promoure estats emocionals “positius”? L’alegria, la satisfacció, l’optimisme i l’humorFins ara hem estat dedicant els darrers posts a parlar d’emocions mal anomenades “negatives”. Per què no les hauríem de veure així? Doncs perquè ens fan sentir malament, tenen una funció: ajudar-nos a adaptar-nos a situacions concretes, que són font de malestar. En aquest sentit, la por ens activa per fer front a una (possible) amenaça. La ràbia ens ajuda a mobilitzar-nos per defensar-nos d’un atac o una injustícia. La tristesa ens fa ser conscients d’una pèrdua i d’allò que és important en les nostres vides.


Per tant, sovint confonem negatiu amb fer-nos sentir malament. Això no passa amb estats emocionals que ens fan sentir bé, i que per aquesta raó diem que són “positius”. Però què passa quan aquests estats són excessivament intensos? En parlarem després.


Ara, analitzem aquests estats emocionals. Segurament al llarg de l’estat d’alarma hem vist persones que han mantingut un bon ànim generalitzat. També haurem sentit una gran alegria quan hem retrobat els nostres éssers estimats, primer telemàticament, després presencialment. I, naturalment, a mesura que hem pogut recuperar les activitats que havíem deixat de fer. Tot plegat ens ha fet sentir-nos alegres, amb plenitud.


L’ALEGRIA és una emoció bàsica que sentim quan hem assolit un èxit o hem obtingut un guany, o una recompensa. És a dir, quan alguna cosa ens ha sortit o anat bé. Si allò tenia una gran importància, sovint diem que ens sentim feliços. Què és el que ens ajuda a mantenir aquest estat d’alegria (i fins i tot de felciitat)? El mateix que en les emocions que ens generen malestar: recordar-ho, reviure-ho. I la millor manera de fer-ho és COMPARTIR-HO amb altres persones, sigui en viu o a través de xarxes socials. Per això quan alguna cosa ens ha sortit bé ho volem celebrar, saltar d’alegria i escampar-ho als quatre vents.


Quan el guany, el benefici o la recompensa són el fruit del nostre esforç, de la nostra perseverança o constància, aleshores no només ens sentim alegres. També sentim satisfacció, plenitud i orgull (compte, no confondre aquest orgull amb altivesa o superioritat).


I l’optimisme? És un estat cognitvo-afectiu segons el qual veiem la part positiva de les coses i ressaltem allò que és bo, favorable o agradable. Aquesta manera d’interpretar el que ens passa a nosaltres o a d’altres persones ens ajuda a sentir-nos bé, animats, amb esperança.


I l’humor, o el bon humor? És un estat d’ànim que es desprèn de l’alegria i l’optimisme, i que alhora els fomenta. Ens ajuda a prendre’ns el que ens succeeix d’una manera divertida o digerible, que ens dona coratge i empenta per seguir endavant quan se’ns complica tot. Ens ajuda a superar una mala notícia, un mal tràngol.


Per tant, és important que fomentem una visió optimista de la vida i un bon humor, que ens ajudi a alegrar-nos amb facilitat i a relativitzar els mals moments. Com ho podem fer?

 • Reconeixent el valor de les coses, fins i tot d’aquelles que semblen petites, sense importància, o que donem per descompats. Així aprendrem a identificar les fonts del nostre benestar. I també d’allò que és rellevant per a nosaltres, és a dir, del que desitgem o necessitem. Si coneixem els nostres desitjos i necessitats, podrem actuar per satisfer-los.

 • Agraint els bons moments per tenir l’oportunitat de viure’ls i per com de bé ens fan sentir, i acceptar els mals moments perquè formen part de la vida i ens ajuden a conèixer-nos i a superar-nos. Això té una gran importància en les circumstàncies actuals.

 • Ajudant als altres (siguin persones o animals), perquè el proïsme ens fa sentir-nos útils, bones persones i dignes d’afecte. I quan estimem/valorem i ens sentim estimats/des o valorats/des enfortim la nostra sana autoestima. Però per a això cal que abans haguem après a valorar i agrair.

 • Tenint cura de nosaltres i respectar (i fer respectar) els nostres desitjos i necessitats, respectant d'igual manera els dels altres.

 • Alimentant la nostra curiositat, les ganes d'aprendre i de no acomodar-nos i conformar-nos amb el que creiem que és suficient tenir o saber.

 • Tanmateix, cal que ens envoltem de persones que ens ajudin a obrir-nos al món, que ens estimulin, que ens facin tenir ganes d’explorar el nostre entorn i conèixer-lo. Així podrem estar receptius/ves a noves fonts de benestar.

 • També és important que ens fem plantejaments realistes, és a dir, que ens proposem objectius que es poden aconseguir (en lloc de ser il·lusions impossibles). Cal identificar les accions que cal emprendre, els passos a seguir, per assolir allò que pretenem. Només si sabem què hem de fer podrem pensar en com portar-ho a terme.

És clar que quan estem passant un mal moment això ens costa. No es tracta d’evitar els estats emocionals “negatius”, com hem dit anteriorment. En primer lloc, ens hem de permetre acceptar aquestes emocions. I per arribar a fer-ho, abans ens hem hagut de desfogar. Una vegada hem buidat el que sentim, podem pensar en anteriors ocasions en les que crèiem que no ens en sortiríem o no vèiem sortida, i com hem aconseguit tirar endavant, tot sols, o amb ajuda. En aquests casos podem recórrer a frases o cançons que ens retornin l’energia, l’esperança, la confiança i la vitalitat.


Abans d’acabar, voldria fer un apunt sobre l’excés d’aquests estat emocionals. Una alegria desmesurada ens pot conduir a l’eufòria, i amb aquesta emoció podem perdre el control i fer mal o prendre mal, perquè perdem les inhibicions que ajuden a no posar ningú en risc. Córrer a abraçar o petonejar algú que no viu amb nosaltres i que pot ser una persona amb risc o conviure amb algú de risc, seria un exemple d’alegria desaforada i potencialment perjudicial.


Un optimisme exagerat pot fer-nos viure aliens a d’altres persones o circumstàncies, i desconnectar-nos o perdre de vista que sovint les coses s’aconsegueixen esforçant-nos o comprometent-nos. Les coses aniran millor si posem de la nostra part, no ho faran per si soles.


I el bon humor ha de ser considerat amb els altres, si no es converteix en cinisme o ironia, i això pot ferir els sentiments d’altres persones. Les bromes fan gràcia quan tots/es riem, no només quan ho fan alguns/es.


Hi ha persones que tenen una major facilitat per sentir-se alegres, satisfetes, optimistes o amb bon humor. Però aquests estats no són patrimoni exclusivament seu. Els podem promoure amb una disposició activa i proactiva.

7 vistas0 comentarios
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Col·legi Virgen del Carmen

C/Sant Ramon 11, 933862058

Santa Coloma de Gramenet

Codi centre 08027754

Segueix-nos a les xarxes socials

descarga.png