• Colegio Virgen del Carmen

Com puc gestionar els estats emocionals “negatius”? (3) La tristesaEn publicacions anteriors hem comentat que al llarg de les diverses setmanes de confinament hem pogut sentir angoixa, nervis, preocupació o ràbia. Molt possiblement en algun moment també hem sentit decaïment, desànim o apatia. Probablement tinguem recent a la memòria alguna tragèdia succeïda arran del COVID-19, i això ens hagi provocat tristesa.


La TRISTESA és una emoció bàsica que es produeix davant la percepció d’una pèrdua. Aquesta pèrdua pot estar associada a la mort d’algun ésser estimat, al distanciament respecte aquest ésser, al canvi d’un estat de vida, a la retallada d’algun dret o privilegi (fonamental o no), a la presa de consciència d’haver fet alguna cosa malament, o a la sostracció d’un objecte considerat valuós.


En aquest sentit, és del tot coherent que davant la pèrdua i la possibilitat de no poder recuperar allò que s’ha perdut, aparegui aquesta emoció. Recordem el que s’ha dit en altres posts (sobre la por o la ràbia). Les emocions no són bones ni dolentes, sinó que tenen una finalitat: ajudar a adaptar-nos a una determinada situació. Encara que aquesta ens faci sentir malament. És més, de vegades cal sentir-se malament per prendre consciència d’una situació adversa que requereix que responguem d’una determinada manera.


La tristesa ens atura, ens desactiva. D’aquesta manera podem digerir allò que hem perdut i assumir les implicacions i les conseqüències que això té per a nosaltres mateixos/es i per a les persones del voltant. Com a resultat, podem prendre un temps per:

 • aïllar-nos del que passa al nostre entorn i analitzar allò que ens ha succeït,

 • lamentar la ferida que ha deixat en nosaltres aquella pèrdua i transmetre la necessitat de ser atesos,

 • adonar-nos del que ha canviat com ha resultat d’aquesta pèrdua (i també d’allò que encara hi és, que encara conservem),

 • per prendre consciència dels nostres errors i de la importància de reparar-los i/o no tornar a cometre’ls,

 • per empatitzar i solidaritzar-nos amb el patiment d'altres individus.


Vist així, podem donar un nou significat a la tristesa. La seva funció és tremendament positiva, malgrat ens dolgui i ens costi veure-ho.


En ocasions, la tristesa s’expressa en forma de ràbia, avorriment, desinterès, agitació, nerviosisme, acceleració... En aquests casos hem de tenir clar què és el que necessita cada emoció bàsica. I la tristesa necessita CONSOL. Aquest pot ser proporcionat per un mateix, i/o per altres persones (fins i tot per animals).


La digestió de la pèrdua pot requerir força temps. Per aquest motiu, és necessari ajudar-nos a fer-la. Potser tinguem altres coses a fer, altres obligacions a atendre. Aleshores, per respectar el nostre dolor i a nosaltres mateixos, una vegada ha passat la fase més intensa, cal que reservem estones per ocupar-nos del nostre procés de recuperació. Què podem fer en aquests casos? Com podem tenir cura de nosaltres o de les persones del nostre entorn? Doncs:

 • permetent expressar la tristesa (oralment, per escrit, amb dibuixos...)

 • explicant que nosaltres també ens hem sentit tristos alguna vegada

 • buscant històries de superació

 • transmetent confort i consol (“estic aquí per ajudar-te”)

 • validant l’experiència, enlloc de menysprear-la o intentar taponar-la (“plora el que necessitis”)


Havent fet tot això, després, passada una estona es pot intentar canviar de tema, buscar una activitat alternativa, fer broma... Sabent que de vegades això pot no funcionar, o fer-ho només durant una estona, o en alguns moments sí i d’altres no. Cal tenir paciència. Les ferides necessiten temps i bones cures per cicatritzar, sobretot com més profundes són.


En el blog del DOIP, en la zona de recursos externs (tant relacionats amb el COVID-19 com no), trobareu materials per ampliar aquesta informació. En el cas de trobar-vos en una situació de dol per la mort d’algú estimat, trobareu entrades específiques sobre aquest tema (Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l'epidèmia de COVID-19).

6 vistas0 comentarios
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

Col·legi Virgen del Carmen

C/Sant Ramon 11, 933862058

Santa Coloma de Gramenet

Codi centre 08027754

Segueix-nos a les xarxes socials

descarga.png