• Colegio Virgen del Carmen

Com puc gestionar els estats emocionals “negatius”? (1) La por

Actualizado: 30 de abr de 2020Durant els darrers mesos hem estat assistint a l’evolució d’un contagi. Inicialment ho observàvem amb cert distanciament, a continuació amb estupefacció, després amb recel, i posteriorment amb angoixa i neguit.


L’angoixa, el neguit, l’ansietat, la intranquil·litat, el temor o el pànic són expressions d’una mateixa emoció: la POR.


La por és una emoció bàsica que apareix quan sentim que ens trobem en PERILL. Hi ha una àmplia diversitat de reaccions si ens fixem en les persones del nostre entorn. I això depèn d’aquesta percepció d’amenaça. O del grau de consciència dels riscos existents de poder ser encomanat o d’encomanar a algú altre, i del nivell de control percebut sobre la situació. Per això hi ha persones que són cautes mentre que hi ha d’altres que estan aterrides.


Aquesta emoció ens provoca diverses reaccions corporals i mentals. Podem sentir que el cor se’ns accelera, que ens manca aire, que estem tensos (sobretot en la mandíbula, en les espatlles o en els punys) o molèsties en l’estómac.


També és possible que ens vinguin al cap un munt de preguntes (què succeirà d’aquí uns dies? com es trobarà determinada persona? quan o com acabarà això? què passarà amb la feina? etc.). Fins i tot es pot donar el cas que tinguem somnis inquietants quan dormim, o, directament, malsons.


De manera que a causa de la por ens sentim malament i patim. De què serveix una emoció si ens fa sentir-nos d’una manera tant desagradable? En aquest cas, si aquesta emoció s’activa quan ens sentim insegurs/es, resulta que és fonamental per poder posar en marxa els comportaments per restablir la nostra SEGURETAT o CONFIANÇA. Per exemple, renunciar a sortir de casa, protegir als altres i a nosaltres amb guants i mascaretes si ho hem de fer, netejar casa nostra, advertir o tenir cura de les persones estimades...


Malauradament, la por que sentim pot ser massa intensa, i desbordar-nos. Per això té una gran importància tenir present que podem actuar sobre els nostres estats corporals, mentals i emocionals. Malgrat estar interconnectats, podem incidir sobre ells separadament.


QUÈ PÒDEM FER? A part de les recomanacions que s’han donat en publicacions prèvies, anem a enumerar algunes activitats que puguin aplicar-se més concretament a la gestió de la por, a diferents nivells:


1) En relació amb els nostres estats corporals, podem intentar fer algunes activitats físiques que permetin descarregar la tensió. També podem practicar exercicis relaxants, com estiraments, ioga o concentrar-nos en la nostra respiració.

  • Això ho podem practicar individualment o amb fills i filles. En aquest cas, ens ho podem passar bé, i riure. Hi ha molts exercicis de respiració i relaxació per a infants , joves o adolescents.


2) Amb relació als nostres estats mentals, ens podem donar missatges tranquil·litzadors, distreure’ns amb activitats que requereixin la nostra atenció o reservar un espai de temps al dia (màxim 20’) per permetre’ns aflorar les preguntes i pensaments que tant ens inquieten. És important centrar-nos en el dia a dia, i no mirar més enllà. Evita catastrofitzar i consultar informació en excés. Recorda que aquesta situació, per feixuga que sigui, és temporal, i que acabarà. Meditar o practicar mindfulness també ens pot ajudar.

  • Els nostres fills i filles es sentiran més segurs si es veuen sostinguts/des pels seus pares i mares. Per tant, rebre missatges de tranquil·litat i serenitat, o veure que portem la situació amb enteresa, també els donarà força. Tenir coses a fer també els servirà per mantenir la ment ocupada. De vegades necessitaran expressar que tenen por (per familiars, amics/gues, per si mateixos/es), de manera que aleshores caldrà escoltar-los i dir-los que és normal que es sentin així. I que no es pot ser valent sense sentir por en algun moment.


3) Pel que fa als nostres estats emocionals, podem compartir les nostres incerteses parlant-ne amb d’altres persones, o podem buscar maneres que ens permetin tenir una major sensació de control o de protecció.

  • Als més menuts podem fer-los externalitzar la por representant-la en un monstre, a qui puguin fer-li entremaliadures com guardar-lo a la nevera, posar-li un pes a sobre... Això els donarà major sensació de control sobre la por, i a més es divertiran. També es pot fer amb plastilina i donar-li més consistència. Una altra opció és construir una història amb la que la criatura es converteixi en un/a superheroi/na amb un objecte per vèncer la por (cal “crear” aquest objecte: una capa, un escut, un martell...). Igualment, es poden fer bombolles, i representar que cada vegada que bufem, la por es converteix en bombolles que fem marxar.


I sobretot no ens riguem de qui tingui por. Ni diguem que és una tonteria. Cal donar seguretat o confiança. No pas burlar-nos o menysprear a qui la pateixi.


Podeu ampliar aquesta informació a través d’aquest enllaç (en CATALÀ i en CASTELLÀ).

Esperem que trobeu útils aquestes orientacions generals. Anirem posant diversos enllaços a recursos útils en el blog del departament per complementar allò que diguem en les publicacions. Reviseu les seccions sobre recursos externs.
23 vistas0 comentarios
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Col·legi Virgen del Carmen

C/Sant Ramon 11, 933862058

Santa Coloma de Gramenet

Codi centre 08027754

Segueix-nos a les xarxes socials

descarga.png