• Colegio Virgen del Carmen

Com podem encarar el repte de viure 24h sense sentir-se atrapat en el temps?


Hem estrenat aquest blog del departament d’orientació davant la situació de crisi originada pel COVID-19. La intenció és la de donar algunes indicacions que poden ajudar a gestionar aquesta crisi i el confinament. D’altra banda, obrim una bústia per atendre aquelles consultes que pugueu anar formulant i per plantejar temes sobre els que puguem reflexionar en futures publicacions.

Hem iniciat la 4a setmana de confinament.


Les condicions de la quarantena s’han anat intensificant, de manera que encarar un nou dia (rere l’altre) pot tenir una gran dificultat. A més, donat el risc de tenir la sensació d’estar vivint el mateix dia repetidament, i acabar perdent la noció del temps i la referència del dia de la setmana en què ens trobem, és important que tinguem la sensació que el que fem al llarg del dia té un sentit per a nosaltres.


Anem a veure algunes orientacions generals per ajudar-te a mantenir l’empenta cada jornada.


1. Defineix un horari per cada dia de la setmana, en el que s’inclogui el temps dedicat al treball i al lleure, per a tots els membres de la família. Les persones necessitem tenir rutines per donar ordre i estructura a la nostra vida.


  • El treball pot fer referència a l’activitat professional i a l’acadèmica. En cas de no tenir res d’aquestes característiques a fer, es poden incloure tasques domèstiques (ordre i neteja) i reparacions o reorganitzacions d’elements de la llar. També es poden revisar (ordenar o suprimir) arxius digitals (per exemple, fotografies), fer còpies de seguretat del disc dur o crear un punt de restauració de l’ordinador, desinstal·lar programes poc útils o actualitzar d’altres més necessaris... (en referència al teletreball, convé tenir present els riscos laborals associats, com la síndrome visual de les pantalles (https://www.vistaoftalmologos.es/20-20-20-una-vista-perfecta/), o síndrome visual informàtica (http://www.victor3d.cat/pantalles/) o la fatiga ocular (https://www.cnoo.es/noticias/recomendaciones-y-ergonomia-visual)

  • El lleure és el temps lliure, en el qual es poden cultivar les aficions: lectura, dibuix, escriptura, jocs, passatemps, etc. Intenta que es generi un producte o s’estimuli o entreni alguna capacitat. És a dir, que no sigui només estar mirant el mòbil o la televisió. En aquí es poden incloure (vídeo)trucades, per tenir cura de la nostra necessitat de socialitzar. Es tracta de poder diversificar allò a que dedicar el temps d’oci.

  • En la mesura del possible, és important que els diferents membres de la família puguin fer aquestes activitats en espais separats. Deixar-se de veure durant algunes estones és saludable.


2. Planifica els àpats setmanalment. Saber què es menjarà al llarg de la setmana ajudarà a organitzar les compres, i, per tant, regular les despeses i les sortides al carrer. També servirà per pensar i preparar plats especials, extraordinaris. El Col·legi de Dietistes i Nutricionistes donen algunes indicacions sobre com alimentar-se d’una manera sana (https://www.codinucat.cat/guia-quedatacasamenjabe-davant-el-coronavirus-sars-cov-2/). Això és vital per mantenir la salut mental i física.


3. Reserva un temps per fer activitats conjuntes (obligatòries i/o lúdiques) amb altres membres de la família: tasques escolars, cura de la llar, esport, tallers, jocs... Algunes d’elles es poden programar amb uns dies de marge, si requereixen una preparació prèvia.


4. Dedica temps a fer una activitat esportiva. Després de fer esport, el cos genera endorfines, que incrementen la sensació de benestar. A més, és necessari moure’s al llarg del dia, donat que possiblement estem passant molt de temps asseguts o estirats. El Col·legi de Fisioterapeutes ofereix algunes recomanacions (https://www.fisioterapeutes.cat/ca/coronavirus/infografies), així com el Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (https://www.uvic.cat/noticies/el-ceeaf-fa-propostes-per-fer-activitat-fisica-durant-el-confinament-des-de-casa).


5. Aprofita les darreres hores del dia, des d’una mica abans d’anar a sopar, per fer activitats tranquil·les, com fer exercicis de relaxació, dutxar-se, conversar o mirar programes de televisió que no siguin excitants. Evita que els nens i nenes de la casa vegin algun programa relacionat amb el COVID-19. Procura anar a dormir aviat per evitar que els horaris es desquadrin.


6. Tingues el pensament enfocat en el dia a dia. Evita pensar més enllà dels propers 7 dies (com a màxim). Marca’t objectius realistes que es puguin assolir al llarg d’un dia o dos, i revisa’ls cada nit abans d’anar a dormir. Et sentiràs satisfet/a quan t’adonis de les coses positives que has fet.


Aquestes pautes t’ajudaran a fer front al quotidià. Dedicarem les properes publicacions a proporcionar-vos algunes indicacions i recursos per ajudar-vos a regular les emocions. Les vostres i les dels vostres fills i filles.


Addicionalment, anirem posant a la vostra disposició recursos que ens arribin o trobem, i considerem que siguin d’interès general, per aprofundir o ampliar el que plantegem en aquest blog.

9 vistas0 comentarios
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Col·legi Virgen del Carmen

C/Sant Ramon 11, 933862058

Santa Coloma de Gramenet

Codi centre 08027754

Segueix-nos a les xarxes socials

descarga.png